Att välja kamera är inte alltid så enkelt med många olika tillverkare, modeller och tekniskt komplicerade specifikationer. Som tur var så finns det en del frågor man kan ställa sig för att skära ner på antalet kameror man har att välja mellan.

Det första man bör tänka igenom är vilken typ av systemkamera man vill skaffa sig.

Spegelreflexkamera

Detta är den klassiska systemkameran som vi alla känner till. Klumpiga och svarta hänger de med stora objektiv ofta på pressfotografer eller andra proffs. Dess stora fördel är att man optiskt sett kan se rätt genom objektivet när man tar bilden. Bilden blir alltså alltid precis som man såg den när man klickade på avtryckaren. Om man har erfarenhet av detta sedan tidigare och uppskattar det så är det ett självklart val.

En annan fördel är att de flesta småbildskamerorna med högst bildkvalitet hittar vi inom detta segmentet även om det även kommer fram allt fler spegelfria alternativ som kan mäta sig med dem.

Spegelfri systemkamera

Precis som det låter är de spegelfria systemkamerorna alltså utan spegel och låter dig inte optiskt titta igenom objektivet innan du tar bilden. I dagens digitalkameror går det dock ändå att se genom objektivet men då bara bak på skärmen eller genom en digital sökare.

Den absolut största fördelen med dessa kamerorna är att de är betydligt mindre än sina spegelreflexsyskon. Beroende på vilka objektiv de använder och hur stor sensorn är så kan de många gånger bli lika små som bättre kompaktkameror. Med detta blir även vikten oftast betydligt lägre vilket gör kameran än roligare att bära med sig.

Andra möjliga behov

Utöver dessa två grundläggande val så finns det även ett stort antal mindre frågor man bör ställa sig för att minska på det höga antalet valmöjligheter.

  • Vädertätning: Kommer du att fota mycket utomhus i regn eller i andra miljöer där väta eller partiklar(tänk sand) kan komma in i din kamera?
  • Fullformat: Behöver du en kamera som kan ta foton i dåligt ljus eller vill du ha förbättrade möjligheter till korta skärpedjup? Då bör du välja en kamera med större sensor.
  • Bilder per sekund: Om du fotar mycket sport eller andra händelser som är svåra att fånga så kan en kamera med ett snabbt ”burst mode” vara att föredra.
  • Utbud av objektiv: Olika tillverkare och kamera serier har olika fattningar för sina objektiv. Välj en kamera med samma fattning som de objektiv du redan har eller som erbjuder de objektiv du kan ha behov av i framtiden.