Videokamera

En fråga som ofta ställs är varför ska jag köpa en videokamera då det finns i snart var mans mobiltelefon en funktion som gör att du kan filma, och visst det är en tuff konkurrent med de inbyggda videokamerorna som finns i både telefoner och mindre kompakta kameror.

Det kanske fungerar för gemene man att filma med sin mobil och om du inte ser på filmen i något annat än mobilen. Så fort du kommer på att du ska kolla den i din stora tunna digitala TV så kommer du kanske att inse att färgåtergivning och ljudkvalitén inte är den bästa. Det beror ju också på vilka krav du du ställer på slutprodukten, filmen alltså.

Om man som filmfotograf ställer något högre krav än så då kanske det är dags att investera i en videokamera, om du kollar in Cyberphoto så hittar du från riktigt bra konsumentvideokameror till stora professionella så du hittar garanterat någon i din prisklass.  Som sagt det beror på vilket slutresultat du vill ha, det kanske räcker med en hyfsat systemkamera med filmfunktion med det du ska filma.

Vad du bör tänka på när du köper en videokamera är om den ger bra färgåtergivning och ljuskänslighet. Att ljudkvalitén är bra och att den håller skärpan gärna med någon form av bildstabilisator som är inbyggd. På Råd&Rön kan du läsa tester av digitala videokameror, de har hårdtestat 51 olika modeller.

Dagens videokameror har en mycket bättre prestanda än bara för några år sedan och det gäller inte bara de semi-pro modellerna utan även de som ligger i lägre pris. Oavsett så får du betydligt bättre filmkvalité än om du filmar med din mobil då den bildsensor som finns i din mobil inte alls är i samma kvalité som i en videokamera.