Dagens digitala kameror fångar bilder i vad man brukar kallade rasteriserade filformat. Detta innebär att bilden består av många små punkter i olika färger och ljusheter som tillsammans bygger upp bilden. Men vad krävs det egentligen för upplösning och är det någon skillnad mellan stillbild och video?

Foto

De två stora fördelarna man får med en kamera som har hög upplösning är följande.

Först och främst så möjliggör hög upplösning att man kan göra större framkallningar eller utskrifter utan att man börjar märka av bildpunkterna och bildkvalitén med det försämras.  Den andra fördelen är att man kan beskära bilden mer och med mindre kvalitets förlusten.

 

Om man bara skall titta på bilderna på en datorskärm så brukar upplösningen sällan vara ett problem. Detta på grund av att skärmarna i förhållande med högkvalitativa utskrifter har relativt få bildpunkter.

Video

Då video alltid visas på en skärm så har det skapats standarder för vilka upplösningar som bör använda. Även här har högre upplösning en fördel men för att man skall kunna uppleva den högre bildkvalitén så krävs det även att man har en skärm som stöder den högre upplösningen.

 

  • SD: 640 x 480
  • HD: 1280 x 720
  • Full HD: 1920 x 1080
  • Ultra HD: 3840 x 2160